Om det som gammalt varit.

 

I gamla tider var de små stugorna mestandels försedda med ett större rum och i bästa fall en liten kammare, en öppen spis till både lyse och värme. De grova golvplanken vitskurades med fin sand och på sommaren ströddes björklöv på golvet till helgerna. Fönstren hade små glasrutor, vilka skiftade i regnbågens alla färger. Spinnrock och vävstol användes flitigt på den tiden. Allt arbete gjordes hemma. Det var smått om pengar och varje öre hade sitt värde. Barnen fick mycket tidigt börja arbeta på gården eller i skogen för att bidra till uppehället. Någon ordnad skolgång fanns inte då och många barn fick lära sig skriva och läsa av någon indelt soldat eller annat som hade något att lära ut. Många kunde inte skriva sitt namn utan använde bomärken, men tro inte att det fattades begåvning. Måna stora män föddes också förr i tiden.

Min svärfar Erik Andersson, född 1848 på Verkön, berättar att han och hans bror som småpojkar fick lasta en kälke med en tunna korn. De gick sedan från Verkön över Fjällsågen till Dörsådalen för att mala detta på en s.k. kallkvarn som Lars Persson ägde. Det tog två dygn att mala. De fick under tiden logi i kvarnkammaren. Han berättade vidare att förr fick man aldrig köpa ett par skor utan att det var att ta hem den s.k. hemskomakaren och hans gesäll. Det gjordes då skor åt hela familjen. Av utslitna skodon användes de bästa bitarna och som mellanlägg i sulorna användes björknäver. Nävern gjorde at det blev skoknarr i sulorna, men ju mera skon knarrade ju finare ansågs det vara. Ville någon vara spydig och tyckas förmer än någon annan så var det alltid följande ord berättigade: du som inte ens har knarr i skorna.

Ja, så var det byskräddaren som skulle fara runt och sy bl.a. vadmalskostymer och byxor. Det var roligt när dessa hantverkare kom tyckte barnen. Då vankades det bättre mat och så fick de nytt på kroppen. Samtidigt var hantverkarna dåtidens nyhetsbudbärare och man fick veta hur livet gestaltade sig i andra byar. Tidningar var inte vanliga och de som fanns var dyra. Att anlita byskräddaren kostade 12 skilling per dag .

Fällmakaren sydde fårskinnsfällar. En sådan fanns i Skallböle och hette Brant-Pelle. När han kom med fällen färdig brukade han ge följande goda råd: Är fällen för lång ovantill så ta av den och sköt på den nertill.

I min svärfars hem på Verkön fanns ingen klocka. De hade inte råd att skaffa någon utan hans far hade skurit in en skåra i fönsterbrädan och när solen lyste såg de på ett ungefär vad klockan var, annars var det att springa till en granne och fråga vad klockan var. Den första klockan de köpte var en engelsk väggklocka, vilken kom från Norge med forbönderna.

Svärfar Erik Anderssson fick även sydd en älgskinnsbyxa. Den var stark men styv och hård att ha på. Kvinnorna gick i skina långa kjolar med blusliv, samt en halsduk som knöts vackert kring huvudet. Detta är bara en bråkdel av det som gammalt varit. Det vore mycket mer att skriva om. Man måste dock beundra våra förfäder med alla deras umbäranden och försakelser. Vad skulle de säga om de fick blicka in i vår tid, år 1954. Utvecklingen har ju varit stor de senaste 35-45 åren. Traktorer och elektricitet uträttar nu det tyngsta arbetet. Flera bybor har nu egna bilar, vilka körs på utmärkta vägar som förr var nästan livsfarliga att köra med häst för de som hade ärenden till eller från byarna sönna flon.

 

Upptecknat 1954.

 

Tillbaka